Donald Trump als enige nog over: Definitief kandidaat voor presidentschap

Nikki Haley, voormalig gouverneur van South Carolina, heeft zich teruggetrokken als presidentskandidaat voor de Republikeinen. Dit betekent dat Donald Trump de officiële kandidaat wordt die het in november zal opnemen tegen de zittende president Joe Biden. De aankondiging van Haley wordt verwacht tijdens een speech later vandaag, volgens bronnen bij The Wall Street Journal en CNN.

Super Tuesday-overwinning en het pad naar terugtrekking

Op Super Tuesday behaalde Haley een overwinning in één staat: Vermont. Eerder had ze ook al de voorverkiezing in Washington gewonnen. In alle andere staten moest ze echter steeds haar meerdere erkennen in Trump. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de enige vrouwelijke opponent van Trump zou besluiten zich terug te trekken.

Trumps laatste serieuze Republikeinse rivaal

Met het vertrek van Haley is Trump nu verlost van zijn laatste serieuze Republikeinse rivaal. Eerder hadden prominente partijgenoten, waaronder voormalig vicepresident Mike Pence, zich al teruggetrokken uit de voorverkiezingen. De weg lijkt nu vrij voor Trump om de Republikeinse nominatie op te eisen.

Geen steun voor andere kandidaten

Hoewel Haley woensdagochtend nog geen steun uitspreekt voor een andere kandidaat, zal ze Trump aanmoedigen om de steun te verdienen van de kiezers die haar hebben gesteund. Haar deelname aan de voorverkiezingen was vooral een opmaat naar 2028, waarin ze hoogstwaarschijnlijk opnieuw een gooi zal doen naar het presidentschap. Ondanks de spanningen binnen de Republikeinse Partij over de koers, heeft Haley in korte tijd naam gemaakt en een deel van de partij achter zich gekregen. Ze vertegenwoordigt de meer traditionele en gematigde kiezers, evenals veel zwevende kiezers.

Deze ontwikkeling markeert een belangrijk moment in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024, waarbij Trump en Biden elkaar opnieuw zullen treffen op het politieke strijdtoneel.