Apple integreert Generatieve AI en ChatGPT in Siri bij iOS 18 update

Apple onthult een indrukwekkende upgrade voor Siri, waarbij generatieve AI en ChatGPT zonder account of kosten beschikbaar komen op iPhone, iPad en Mac. Dit innovatieve AI-systeem, dat tekst, foto’s, video’s en audio omvat, wordt naadloos geïntegreerd in de Apple-ecosystemen, allemaal met behoud van de privacy en veiligheid waar Apple om bekend staat.

AI op de Apple Manier

Eron van Bright verklaart dat het een uitdaging was voor Apple om generatieve AI, momenteel de belangrijkste technologische trend, te integreren zonder in te boeten op privacy. Terwijl andere grote AI-spelers zoals Microsoft en Google vaak op de cloud vertrouwen, waarbij de veiligheid van gegevens soms in het geding komt, kiest Apple voor een andere benadering. Apple maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale rekenkracht via de neural engine in de nieuwste iPhone en Mac-chips, en schakelt alleen over naar de cloud als dat nodig is. Deze cloudoperaties gebeuren echter onder strikte controle zonder data-opslag, wat Apple ‘private cloud compute’ noemt.

Gratis Toegang tot ChatGPT

Apple-gebruikers krijgen gratis toegang tot ChatGPT 4.0 zonder een OpenAI-account. Gebruikers met een betaald OpenAI-account kunnen bovendien extra functies benutten. Deze strategie geeft Apple een voorsprong in AI-toepassingen, zonder mee te doen aan de risicovolle race die al heeft geleid tot fouten bij concurrenten zoals Google en Microsoft.

Praktische AI Functies voor Dagelijks Gebruik

Apple’s AI, genaamd ‘Apple Intelligence’, biedt praktische functies zoals het helpen bij het schrijven van e-mails, het samenvatten van webpagina’s, het bewerken van foto’s en het uitwerken van gesprekken. Met de nieuwe app ‘Image Playground’ kunnen gebruikers eenvoudig beelden genereren en zelfs ‘Gen Mojis’ maken, wat AI toegankelijk maakt voor een breder publiek.

Siri wordt Persoonlijker

Siri wordt niet alleen slimmer maar ook persoonlijker, met nieuwe functies die rekening houden met de context en locatie van de gebruiker. Siri kan bijvoorbeeld afspraken verzetten rekening houdend met verkeersinformatie en andere agenda-items. De interface van Siri wordt vernieuwd, waardoor gebruikers gemakkelijker met haar kunnen communiceren, zowel gesproken als getypt.

Toekomstige Integraties en Verbeteringen

Naast de AI-upgrades zijn er tal van andere nieuwe functies aangekondigd. Zo kunnen gebruikers hun iPhone- en iPad-thuisschermen naar eigen smaak aanpassen, berichten inplannen, en een nieuwe wachtwoord-app gebruiken. De Foto’s app wordt ook verbeterd voor een betere zoekervaring.

Beschikbaarheid

De Engelstalige versie van de nieuwe Siri komt later dit jaar uit, terwijl de Nederlandstalige versie volgend jaar wordt verwacht.