Al 115 doden gemeld bij aanslag in concerthal Moskou

In een tragische gebeurtenis in Krasnogorsk, een voorstad van Moskou, zijn bij een terroristische aanslag in een concertgebouw zeker 115 mensen om het leven gekomen. De aanval vond gisteravond rond 20.00 uur lokale tijd plaats, waarbij drie zwaarbewapende mannen het vuur openden op concertgangers.

UPDATE: Rusland misbruikt de aanval nu al voor hun oorlog in Oekraïne. De veiligheidsdienst FSB geeft aan dat de aanvallers contacten hadden in Oekraïne. Dit waarschijnlijk om meer steun te krijgen voor de oorlog daar.

De aanvallers, gekleed in camouflage, drongen Crocus City Hall binnen tijdens een concert van de Russische rockband Picnic. Ze begonnen te schieten in de entreehal en vervolgden hun aanval in de theaterzaal, die plaats biedt aan 6500 personen. De bandleden bleven ongedeerd.

Naast het schieten lieten de daders explosieven afgaan, wat een grote brand veroorzaakte. Meer dan 320 brandweerlieden en helikopters werden ingezet om het vuur te bestrijden. De gouverneur van Moskou meldde dat de brand tegen 04.00 uur grotendeels onder controle was.

Naast de 115 doden, zijn er volgens het ministerie van Volksgezondheid nog 107 gewonden opgenomen in het ziekenhuis. De verwachting is dat het aantal slachtoffers nog zal stijgen.

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft vier terroristen gearresteerd die direct betrokken waren bij de aanslag. In totaal zijn er elf arrestaties verricht. De Islamitische Staat heeft via een Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist, en anonieme Amerikaanse functionarissen bevestigen dat de Afghaanse tak van IS achter de aanslag zit.

De VS had Rusland eerder deze maand gewaarschuwd voor een mogelijke aanval. Oekraïne ontkent elke betrokkenheid bij de gebeurtenissen, met een adviseur van president Zelensky die stelt dat “terrorisme niets oplost.”

Deze aanslag heeft een golf van schok en rouw teweeggebracht, niet alleen in Rusland maar over de hele wereld. De zoektocht naar gerechtigheid en antwoorden gaat door terwijl de gemeenschap begint met het verwerkingsproces van deze tragedie.