Zelf de Big Mac verkopen: het mag nadat McDonald’s zaak verliest

In een recente juridische strijd heeft McDonald’s het exclusieve recht op de naam Big Mac binnen de Europese Unie verloren, met uitzondering van hun rundvleesproducten.

Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat, hoewel McDonald’s sinds 1996 het handelsmerk op de naam Big Mac bezit, het recht op de naam vervalt als deze vijf jaar lang niet wordt gebruikt voor specifieke producten, zoals in dit geval kipproducten.

Deze beslissing volgt op een rechtszaak aangespannen door het Ierse bedrijf Supermac’s, die het gebruik van de naam Big Mac in 2017 betwistte. Het Hof verklaarde dat McDonald’s het alleenrecht had vastgelegd voor een breed scala aan producten gerelateerd aan hun iconische hamburger. Echter, door de naam niet te gebruiken voor kipproducten gedurende een periode van vijf jaar, heeft McDonald’s dat recht verloren.

Supermac’s heeft met deze uitspraak een significante overwinning behaald, terwijl McDonald’s het alleenrecht op de naam Big Mac behoudt voor hun andere producten, waaronder die met rundvlees.