Drie wolven tegelijk doodgereden op Veluwe: politie onderzoekt mogelijke opzet

Bij een incident op de Veluwe zijn donderdagochtend drie jonge wolven om het leven gekomen na een aanrijding op de provinciale weg N310 bij Otterlo. De politie heeft een onderzoek ingesteld om te bepalen of er sprake is van een ongeluk of opzettelijke actie.

De aanrijding vond plaats rond 06:00 uur op de Harderwijkerweg, die langs Het Nationale Park De Hoge Veluwe loopt. De locatie bevindt zich tussen Otterlo en een ecoduct dat het park verbindt met Planken Wambuis, een belangrijk natuurgebied voor wilde dieren.

Boswachter Frank Theunissen vermoedt dat de slachtoffers deel uitmaakten van een roedel op de Zuidwest-Veluwe. Opvallend genoeg had Theunissen een dag eerder nog beelden gedeeld van deze roedel, die negen welpen telde.

De lichamen van de jonge wolven zijn overgebracht naar Wageningen Universiteit voor nader onderzoek. Experts zullen de doodsoorzaak vaststellen en onderzoeken of er aanwijzingen zijn voor opzettelijk handelen.

Gijs van Aardenne van Stichting Wildaanrijdingen Nederland bevestigt het incident: “Het lijkt erop dat ze zijn doodgereden, maar dat wordt nu grondig onderzocht.”

De politie heeft de omgeving afgezet, wat standaardprocedure is bij de vondst van dode wolven. Vooralsnog wordt er geen informatie vrijgegeven over mogelijke betrokkenen bij het incident.

Dit voorval heeft de aandacht gevestigd op de kwetsbaarheid van de wolvenpopulatie in Nederland en de uitdagingen van het samenleven van mens en wolf. Natuurbeschermers en lokale autoriteiten zullen de resultaten van het onderzoek nauwlettend volgen om mogelijke maatregelen te bepalen ter bescherming van deze iconische diersoort.