Breaking: Donald Trump opnieuw doelwit van moordaanslag: Geschoten bij zijn golfclub in Florida

Voormalig president en huidige Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump is zondag opnieuw het doelwit geweest van een moordaanslag. Tijdens een ontspannen middag op zijn Trump International Golf Club in West Palm Beach, Florida, werden er schoten gelost in zijn omgeving. Volgens de FBI was de aanslag gericht op Trump, die op dat moment aan het golfen was.

Een verdachte, die gewapend was met een lang geweer, werd snel door de beveiliging neergeschoten en later aangehouden op een snelweg in de buurt van de golfclub. De verdachte zou in de hand van de man een geweer hebben vastgehouden. Volgens de politie gaat het mogelijk om een AK-47, hoewel de intenties van de dader nog niet volledig duidelijk zijn.

Trump in veiligheid gebracht

Na het horen van de schoten werd Trump onmiddellijk door zijn beveiliging in veiligheid gebracht. Het incident vond plaats rond 2 uur ’s middags lokale tijd, waarna de golfclub snel werd afgesloten. Steven Cheung, woordvoerder van Trump, bevestigde dat de oud-president veilig is. “Trump is veilig na geweerschoten in zijn omgeving,” liet Cheung weten in een korte verklaring.

FBI spreekt van poging tot moord

De FBI doet onderzoek naar de gebeurtenis en heeft bevestigd dat het gaat om een ‘mogelijke moordaanslag’ op Trump. Amerikaanse media, waaronder CNN, hebben melding gemaakt van verschillende lezingen over wat er precies is gebeurd. Volgens sommige bronnen zou er op Trump geschoten zijn vanuit de bosjes, terwijl hij op de golfbaan was. De beveiliging zou vervolgens teruggeschoten hebben.

Een andere lezing stelt dat de verdachte buiten het terrein van de golfclub werd gezien, waarna hij door de Secret Service werd opgemerkt en beschoten. Wat wel vaststaat, is dat er een verdachte in de buurt van de golfclub werd gearresteerd, en dat er een automatisch geweer in de bosjes werd gevonden.

Reactie van Biden en Harris

Zowel president Joe Biden als vicepresident Kamala Harris zijn direct na het incident op de hoogte gebracht. In een verklaring liet het Witte Huis weten dat beide leiders opgelucht waren dat Trump ongedeerd is. Harris sprak zich via X (voorheen Twitter) uit tegen het geweld: “Ik ben blij dat hij veilig is. Geweld hoort niet thuis in Amerika.”

Eerdere aanslag op Trump

Dit is niet de eerste keer dat Trump wordt geconfronteerd met geweld. Twee maanden geleden, in juli, raakte Trump gewond tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Een schutter op een nabijgelegen dak opende toen het vuur op de menigte. Een van de kogels raakte Trump licht aan zijn oor, terwijl een toeschouwer om het leven kwam en twee anderen zwaargewond raakten. De schutter werd toen doodgeschoten door de politie.

Sinds die aanslag is de beveiliging rond Trump aangescherpt, maar ondanks de extra maatregelen blijft hij een doelwit. Het recente incident in Florida maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar hij blijft, zelfs tijdens een rustige middag op de golfbaan.

Amerika in de ban van verkiezingsgeweld

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november in het vooruitzicht, roept dit soort incidenten vragen op over de veiligheid van de kandidaten. Zowel Trump als zijn tegenstander, vicepresident Harris, lijken zich bewust te zijn van de toenemende dreiging. Beiden hebben opgeroepen tot kalmte en benadrukt dat er geen plaats is voor geweld in de Amerikaanse politiek.

De komende weken zullen waarschijnlijk meer duidelijkheid geven over de motieven van de verdachte in Florida, maar het incident onderstreept nogmaals hoe gespannen de sfeer rond de Amerikaanse verkiezingen is.