Poetin-tegenstander Aleksej Navalny overleden in gevangenis

Aleksej Navalny, de prominente criticus van president Vladimir Poetin, is overleden in de gevangenis. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de gevangenis waar hij werd vastgehouden.

De 47-jarige Navalny zat sinds januari 2021 gevangen in een van de zwaarste strafkolonies van Rusland, op zo’n 1900 kilometer van Moskou. Hij was veroordeeld tot meer dan dertig jaar celstraf voor onder meer fraude en extremisme, aanklachten die door velen als politiek gemotiveerd werden beschouwd.

Navalny’s gezondheid was al geruime tijd zorgelijk. Hij kampte met rugklachten en had in 2020 een vergiftigingspoging met Novichok overleefd. Ondanks zijn gevangenschap bleef hij kritiek uiten op Poetin en het Russische regime.

De dood van Navalny is een grote schok voor de Russische oppositie en voor mensenrechtenactivisten over de hele wereld. Het is nog onduidelijk wat de doodsoorzaak is, maar er zijn zorgen dat hij mogelijk niet de juiste medische zorg heeft gekregen in de gevangenis.