Code Oranje: KNMI waarschuwt voor noodweer met ‘hagelstenen tot 4 centimeter’

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft vandaag code oranje afgekondigd voor het hele land vanwege de verwachting van hevige onweersbuien. De waarschuwing gaat vanmiddag om 16:00 uur in voor Zeeland en breidt zich vervolgens uit over de rest van Nederland.

Het noodweer, dat vanuit het zuidwesten het land binnentrekt, brengt een risico op zware windstoten, plaatselijk veel regen, hagelstenen tot 4 centimeter groot en blikseminslagen met zich mee. Het KNMI waarschuwt voor mogelijk gevaarlijke situaties, waaronder letsel of schade door wateroverlast, hagel, bliksem of omvallende bomen.

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke licht toe: “Het KNMI heeft bij deze waarschuwing waarschijnlijk rekening gehouden met de vele buitenactiviteiten in dit seizoen. Mensen zullen hun plannen moeten heroverwegen, zoals het uitstellen van avondwandelingen of buurtbarbecues.”

De code oranje wordt geleidelijk over het land uitgerold:

  • 16:00 uur: Zeeland
  • 17:00 uur: Zuid-Holland en Noord-Brabant
  • 18:00 uur: Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Holland en Utrecht
  • 19:00 uur: Friesland en Overijssel
  • 20:00 uur: Groningen en Drenthe

Het is zeldzaam dat code oranje voor het hele land geldt. De laatste keer was in februari van dit jaar tijdens storm Louis.

Het KNMI adviseert mensen om open water en weilanden te vermijden, niet te schuilen onder bomen of een paraplu te gebruiken. Thuis wordt aangeraden om tuinmeubels vast te zetten, afvalcontainers binnen te halen en stekkers uit stopcontacten te halen om schade door blikseminslag te voorkomen.

Weggebruikers moeten rekening houden met wateroverlast en worden geadviseerd om afstand te houden, langzamer te rijden en extra reistijd in te calculeren.

Kuipers Munneke voegt toe: “Hoewel niet elk gebied evenveel impact zal ondervinden, is deze waarschuwing bedoeld om mensen voor te bereiden op mogelijke overlast. De ernst kan variëren, maar situaties zoals in Leersum in 2021 zijn niet uitgesloten.”