Spanje – Frankrijk op het EK: Zo verliepen hun laatste vijf onderlinge wedstrijden

De clash tussen voetbalgrootmachten Spanje en Frankrijk op het EK blijft altijd spannend. Terwijl fans uitkijken naar hun volgende ontmoeting, blikken we terug op de laatste vijf onderlinge duels tussen deze Europese titanen. Deze wedstrijden geven inzicht in de dynamiek tussen de teams en kunnen hints geven voor toekomstige confrontaties.

1. UEFA Nations League Finale (10 oktober 2021): Spanje 1-2 Frankrijk

In een spectaculaire finale in Milaan toonde Frankrijk veerkracht. Na een openingstreffer van Spanje’s Mikel Oyarzabal, sloegen Les Bleus snel terug. Karim Benzema en Kylian Mbappé bezorgden Frankrijk de overwinning, ondanks Spanje’s dominantie in balbezit (64%).

2. Vriendschappelijke wedstrijd (28 maart 2017): Frankrijk 0-2 Spanje

Op Franse bodem demonstreerde Spanje hun klasse. Met doelpunten van David Silva (penalty) en Gerard Deulofeu zegevierde La Roja, ondanks minder balbezit (45%) en schoten (9 tegen 16 van Frankrijk).

3. Vriendschappelijke wedstrijd (4 september 2014): Frankrijk 1-0 Spanje

Een zeldzame Franse overwinning in deze reeks, dankzij een late treffer van Loïc Rémy. Opmerkelijk genoeg had Spanje meer balbezit (59%), maar Frankrijk was efficiënter met hun kansen.

4. WK-kwalificatie (26 maart 2013): Frankrijk 0-1 Spanje

In een cruciale kwalificatiewedstrijd maakte Pedro het verschil voor Spanje. De Spanjaarden domineerden met 64% balbezit en 13 schoten tegenover 9 van Frankrijk.

5. WK-kwalificatie (16 oktober 2012): Spanje 1-1 Frankrijk

Een dramatisch gelijkspel in Madrid. Sergio Ramos opende de score voor Spanje, maar Olivier Giroud’s doelpunt diep in blessuretijd zorgde voor een punt voor Frankrijk. Spanje had overweldigend balbezit (67%) en meer schoten (14-4).

Conclusie en vooruitblik

Analyseren we deze vijf wedstrijden, dan zien we een interessant patroon:

  1. Spanje domineert vaak in balbezit, zelfs bij nederlagen.
  2. Frankrijk heeft bewezen efficiënt te kunnen zijn, zelfs met minder balbezit.
  3. De wedstrijden zijn meestal close, met kleine marges die het verschil maken.

Voor toekomstige EK-ontmoetingen tussen Spanje en Frankrijk kunnen we spannende, tactische duels verwachten. Spanje’s technische beheersing tegenover Frankrijk’s dodelijke counter-aanvallen belooft een boeiend schouwspel.

Fans en experts zullen ongetwijfeld deze historische data gebruiken om voorspellingen te doen voor de volgende confrontatie. Maar zoals deze wedstrijden laten zien, is in voetbal alles mogelijk, vooral als het gaat om twee van Europa’s beste teams.