Sportster slikt kwakkie: Olympische Spelen in gevaar door positieve dopingtest

De Franse schermster Ysaora Thibus zit in een lastig parket. De 32-jarige wereldkampioene is positief getest op het gebruik van ostarine, een verboden middel dat de spiergroei en het uithoudingsvermogen verbetert. Maar volgens haar advocaat is dat niet haar schuld: ze zou het middel hebben binnengekregen na seksueel contact met haar verloofde, de Amerikaanse ex-schermer Race Imboden. Daardoor is haar deelname aan de Olympische Spelen in Parijs in gevaar.

Thibus, die in 2022 wereldkampioene werd op het onderdeel floret en in 2020 zilver won op de Spelen van Tokio, ontkent ten stelligste dat ze doping gebruikt heeft. “Mijn vele negatieve dopingtesten zijn daar het bewijs van”, zegt ze in een statement. Ze voelt zich “geschokt en verraden” door de positieve test, die ze toeschrijft aan een “ongelukkige samenloop van omstandigheden”.

Haar advocaat heeft tegen de Franse krant L’Equipe gezegd dat Imboden, die behalve haar partner ook haar coach is, een product heeft gebruikt waar ostarine in zat, zonder dat hij dat wist. Hij zou het middel via seksueel contact hebben overgedragen aan Thibus, die daardoor een lage concentratie van ostarine in haar urine had.

Dit scenario is niet onmogelijk, zegt Vincent Egbers, de voorzitter van de Nederlandse dopingautoriteit. “Het werkt eigenlijk andersom vergeleken met het echte leven. Na een positieve test is iemand nog niet schuldig, maar de bewijslast ligt wel bij de atleet zelf. Zij moet uitleggen hoe het middel in het lichaam terecht is gekomen. Wij moeten dat vervolgens serieus nemen en kijken of de verklaring klopt.”

Er zijn al eerder atleten vrijgesproken na een soortgelijk verweer. In 2020 werd de Canadese kanovaarster Laurence Vincent Lapointe vrijgesproken nadat ze door haar partner was besmet met het middel ligandrol. Ook de Amerikaanse softbalster Madilyn Nickles werd om vergelijkbare redenen vrijgesproken. “Wij zouden nu dan ook de Amerikaanse autoriteit bellen. Die hebben meer ervaring met zulke gevallen”, zegt Egbers, die daarbij wel benadrukt dat de Nederlandse dopingautoriteit volledig losstaat van dit geval in Frankrijk en van de werkwijze daar.

De beruchte ‘cocaïnekus’ van tennisser Richard Gasquet uit 2009 is nog het meest vergelijkbare geval in Frankrijk. Gasquet ging vrijuit na een positieve test op cocaïne, wat hij naar eigen zeggen had binnengekregen door een zoen met een onbekende vrouw in Miami. De internationale tennisfederatie (ITF) en het mondiale antidopingbureau (WADA) wilden de speler twee jaar schorsen, maar het sporttribunaal CAS achtte de bijzondere verklaring van Gasquet aannemelijk.

Thibus en haar advocate staan nu voor een race tegen de klok, met de Olympische Spelen op komst. De Franse dopingautoriteit gaat nu toetsen of het verboden middel in haar geval door seksueel contact kan zijn overgedragen, aldus Egbers. “Dat gebeurt voordat ze daadwerkelijk aangifte doen bij het Instituut voor de Sportrechtspraak (ISR). Er wordt gekeken naar hoe hoog de concentratie van het middel is en of het middel überhaupt via deze weg kan zijn overgedragen.”