Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie: ‘Incident stelde nauwelijks iets voor’


Joost Klein zal vanavond niet schitteren op het 68ste Eurovisie Songfestival in Malmö. De EBU heeft dit besloten na een klacht over vermeende bedreiging van een vrouwelijke tv-medewerker.

AVROTROS noemt de diskwalificatie van Klein “disproportioneel” en is geschokt door dit besluit.

Gistermiddag werd de Nederlandse deelname plotseling geschrapt van de repetitie, gevolgd door een onderzoek naar een “incident” rond de artiest. De organisatie wilde hierover geen details vrijgeven. ’s Avonds werd Klein ook uitgesloten van de juryshow, waar vakjury’s punten toekennen aan de artiesten.

Vanochtend heeft de Zweedse politie Klein laat op de avond ondervraagd naar aanleiding van de klacht. Ook de klager is verhoord. De zaak is nu in handen van de openbaar aanklager, die zal beslissen over verdere stappen. De afhandeling kan nog weken duren.

De organisatie van het songfestival verklaart dat het “tijdens het juridische proces” niet gepast is om Klein te laten deelnemen aan het evenement. Commentator Cornald Maas reageert op X:

Ingezonden Escalaties (18+) 🔥

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van alle Escalaties? Maar ook exclusieve ingezonden escalaties ontvangen? Volg dan ons WhatsApp-kanaal. Daarin zitten de echte strijders van Escalatie én het is ook nog eens compleet gratis. Volg ons WhatsApp-kanaal hier.