Verraad in Oranje? Van Dijk keert Nederlands elftal de rug toe voor Duitsland – Nederland

In een onverwachte wending heeft Virgil van Dijk besloten niet af te reizen naar München voor de cruciale Nations League-wedstrijd tegen Duitsland. De aanvoerder van het Nederlands elftal geeft de voorkeur aan extra rust ter voorbereiding op een drukke periode met zijn club Liverpool, een keuze die vragen oproept over zijn toewijding aan Oranje.

Hoewel Van Dijk geschorst is voor de wedstrijd tegen Duitsland vanwege zijn rode kaart in het duel met Hongarije, had hij aanvankelijk aangegeven bij het team te willen blijven. “Ik reis gewoon mee met het team, tuurlijk,” vertelde hij vrijdagavond nog aan de NOS. “Ik wil gewoon bij het team zijn als aanvoerder.” Zijn plotselinge ommezwaai een dag later heeft voor gefronste wenkbrauwen gezorgd binnen de KNVB.

De beslissing van Van Dijk om Oranje de rug toe te keren voor clubbelangen komt op een gevoelig moment. Het Nederlands elftal staat voor een belangrijke test tegen aartsrivaal Duitsland, en de afwezigheid van de leider en sterkhouder in de verdediging zal ongetwijfeld gevoeld worden, zowel op als naast het veld.

Bondscoach Ronald Koeman, die nu genoodzaakt is zijn defensie te herschikken, lijkt de situatie te willen sussen door geen directe vervanger op te roepen. Toch kan men zich afvragen of deze gang van zaken de juiste boodschap stuurt naar de rest van de selectie en de fans.

Het is niet de eerste keer dat de balans tussen club- en landsbelangen ter discussie staat, maar Van Dijks keuze lijkt een nieuwe precedent te scheppen. Terwijl begrip voor de fysieke belasting van topspelers op zijn plaats is, doet zijn afwezigheid afbreuk aan de cohesie en het moreel van de nationale ploeg op een cruciaal moment in de Nations League-campagne.

De vraag rijst of deze beslissing past bij de verantwoordelijkheden die komen met het dragen van de aanvoerdersband van het Nederlands elftal. Terwijl Van Dijk zich voorbereidt op komende clubwedstrijden, zullen zijn teamgenoten bij Oranje zijn leiderschap ongetwijfeld missen in de aanloop naar en tijdens de wedstrijd tegen Duitsland.