Onderzoek: Okselzweet snuiven goed voor je

Check dit: het snuiven van andermans lichaamsgeur kan mogelijk therapeutisch helpen tegen sociale angststoornissen. Tenminste, dat blijkt uit een Zweeds onderzoek waarvan de eerste resultaten nu bekend zijn. De onderzoekers hebben okselzweet gebruikt om te kijken of de geur hersencellen kan activeren die met emoties zijn verbonden. En dat zou dus kunnen zorgen voor een kalmerend effect.

Het is al langer bekend dat baby’s geboren worden met een sterk gevoel van geur en dat geur belangrijk is voor het herkennen van bijvoorbeeld de geur van hun moeder en moedermelk. Maar geur kan ook waarschuwen voor gevaar en bepaalde sterke herinneringen activeren.

De wetenschappers denken dat lichaamsgeur de emotionele toestand van de verspreider kan communiceren naar andere mensen, waardoor de geur van iemand die vertrouwd is ook een rustgevend effect kan hebben op degene die de geur ruikt.

Tijdens het experiment namen de wetenschappers okselzweet af van vrijwilligers en rook een testgroep van 48 vrouwen met een sociale angststoornis dit terwijl zij deelnamen aan een mindfulnesssessie. Een andere groep vrouwen kreeg gewone lucht zonder het te weten. De groep die het zweet te ruiken kreeg, had een veel sterker effect van de mindfulnesssessie.