Mensaap ontsnapt uit Ouwehands Dierenpark, verstopt zich in bos

Een jonge bonobo is vandaag ontsnapt uit het Ouwehands Dierenpark, wat zorgde voor een spannende middag voor bezoekers en medewerkers van het park.

Rond 13.30 uur wist de mensaap uit zijn buitenverblijf te klimmen en vluchtte via het parkeerterrein naar een nabijgelegen bos. Een woordvoerder van de dierentuin meldde dat het dier inmiddels is gelokaliseerd in een hoge boom, maar de vangactie bleek een uitdaging. “Onze verzorgers en een dierenarts overleggen momenteel hoe ze de bonobo het beste kunnen vangen. Mogelijk moet hij worden verdoofd,” aldus de woordvoerder.

Veiligheidsmaatregelen

Na de ontsnapping werd een deel van het park tijdelijk afgezet en bezoekers werd gevraagd binnen te wachten. De politie heeft het gebied rondom het bos afgezet om te voorkomen dat de bonobo verder kan ontsnappen. “De veiligheid van onze gasten staat voorop,” benadrukt Ouwehands Dierenpark op hun website.

Eerste keer in de geschiedenis

Dit is de eerste keer dat een dier ontsnapt uit het Ouwehands Dierenpark. De directeur, Robin de Lange, vertelde dat de verzorgers het dier hebben gezien in het bos naast het park en er een team is samengesteld om de bonobo te vangen. “We hopen hem snel veilig terug te brengen,” zegt De Lange. Bezoekers wordt geadviseerd om afstand te houden en eventuele waarnemingen direct te melden aan het park.

Zeldzame soort

Bonobo’s zijn een zeldzame soort die in het wild alleen voorkomen in de regenwouden van Congo. De soort wordt met uitsterven bedreigd, wat het incident extra bijzonder maakt. In Europa zijn er slechts 145 bonobo’s in dierentuinen, waarbij Ouwehands Dierenpark een belangrijk deel van het populatiemanagementprogramma vormt.

Het park blijft voorlopig open, maar de situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Bezoekers kunnen nog steeds genieten van de andere attracties, maar een ontmoeting met de ontsnapte bonobo wordt ten zeerste afgeraden.