Gaan we weer: Benzine wordt flink duurder

De benzineprijs gaat de komende dagen flink omhoog, omdat oliekartel Opec+ heeft aangekondigd dat ze minder olie gaan produceren. Dit betekent dat de prijzen aan de pomp ook zullen stijgen tot wel dagelijks 2 cent extra per liter.

Automobilisten zullen dit in hun portemonnee voelen. Als je moet tanken, is het beter om dit vandaag te doen dan morgen, zeggen experts. Analisten denken zelfs dat de olieprijs kan stijgen naar 100 dollar per vat (ruim 92 euro). Het is onduidelijk of dit over drie maanden of over twee jaar zal zijn en hoeveel druk de Amerikaanse president Joe Biden op de Opec-landen zal uitoefenen. Hij is namelijk niet blij met de stijging van de olieprijs, omdat dit de oorlogskas van Rusland spekt.

De Opec+ bestaat uit een groep olie-exporterende landen, waaronder de Opec-landen. Ze hebben aangekondigd dat ze vanaf mei de productie met meer dan een miljoen vaten per dag gaan verlagen. Dit heeft geleid tot een stijging van meer dan 5 procent van de olieprijzen. Grote olieproducerende landen, zoals Saoedi-Arabië, hebben te maken met hoge inflatie. Door de productie te verlagen, kunnen de olieprijzen gestut worden en levert dit meer op voor de schatkist van de Opec+-landen.