Deze nieuwe ‘zombie drug’ overspoelt Verenigde Staten

Het Witte Huis luidt de noodklok over de nieuwe “zombie drug” xylazine, die steeds meer Amerikaanse tieners verslaafd maakt. Het middel, oorspronkelijk bedoeld als verdovingsmiddel voor vee, is nóg verslavender dan andere drugs en zorgt voor een langere high.

Bovendien is het dodelijker: sinds het begin van de coronapandemie is het aantal overdoses verviervoudigd tot meer dan 70.000. Xylazine wordt vaak versneden met fentanyl, een pijnstiller die honderd keer sterker is dan morfine, en is goedkoper dan andere drugs. Herhaald gebruik kan leiden tot open wonden op willekeurige plekken die tot amputatie kunnen leiden.

Tegen een xylazine-overdosis is weinig te doen. Het medicijn naloxon werkt niet bij xylazine, waardoor verslaafden stikken omdat ze door de drug niet meer diep kunnen ademhalen. Hulpverleners zien het aantal xylazine-verslaafden explosief toenemen.