Belg rijdt rond met Hitler-kenteken: ‘We kunnen niet intrekken’

In februari van dit jaar zorgde een auto met een nummerplaat die refereert aan Adolf Hitler voor opschudding in Brussel. Hoewel het een antisemitisch kenteken betreft, kan de overheid het niet intrekken.

De auto in kwestie had het kenteken HH-88, wat twee verwijzingen naar ‘Heil Hitler’ bevat, omdat de letter H de achtste letter in het alfabet is. Deze code is populair in extreemrechtse en neonazistische kringen.

In België moeten mensen die €1000 betalen voor een gepersonaliseerde nummerplaat goedkeuring krijgen van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen. Op vragen over deze kentekenplaat verklaarde de Belgische minister van Mobiliteit, Gilkinet, schriftelijk: “Net als u was ik geschokt door deze kentekenplaat.” Op de vraag waarom de overheid nummerplaten niet kan intrekken als ze een ongepast opschrift hebben, antwoordde Gilkinet: “Het Koninklijk Besluit staat niet toe dat een kentekenplaat ambtshalve wordt geschrapt louter vanwege de inscriptie.”

Meer nieuws? Volg ons op