Vliegtuig vliegt halfuur zonder besturing: piloten vallen beide in slaap

Tijdens een binnenlandse vlucht in Indonesië deed zich een opmerkelijk voorval voor toen beide piloten van een vliegtuig in slaap vielen. Het incident vond plaats tijdens een vlucht naar de Indonesische hoofdstad Jakarta op 25 januari. Volgens berichten van CNN wilde de gezagvoerder een korte pauze nemen om uit te rusten en droeg hij de controle over aan de copiloot. Echter, na anderhalf uur viel ook de copiloot onbedoeld in slaap.

Het vliegtuig, met 153 passagiers aan boord, vloog ongeveer 28 minuten zonder actieve besturing voordat de gezagvoerder ontwaakte. Tot zijn schrik ontdekte hij dat het vliegtuig van de geplande vliegroute was afgeweken. In een poging om het communicatieprobleem uit te leggen, meldde hij aan het Jakarta Area Control Centre (ACC) dat ze niet bereikbaar waren geweest.

Desondanks slaagde de gezagvoerder erin het vliegtuig veilig aan de grond te zetten in Jakarta, waarbij er gelukkig geen gewonden vielen. Het Indonesische ministerie van Transport heeft onmiddellijk een onderzoek ingesteld naar het incident.

Volgens het rapport van het ministerie heeft de copiloot, die een maand oude tweeling heeft, ’s nachts regelmatig zijn slaap moeten onderbreken om zijn vrouw te assisteren bij de zorg voor de baby’s. Deze persoonlijke omstandigheden zouden mogelijk hebben bijgedragen aan het in slaap vallen van de piloten tijdens de vlucht.

In afwachting van de resultaten van het onderzoek zijn zowel de 28-jarige gezagvoerder als de 32-jarige copiloot voorlopig geschorst. Het incident werpt vragen op over de veiligheidsprocedures en rusttijden voor vliegtuigbemanning, wat hopelijk zal bijdragen aan verbeteringen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.