Heel Europa reageert verbaasd: ‘Doelpunt Xavi had nooit afgekeurd mogen worden’

De EK-wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk (0-0) is overschaduwd door een controversiële beslissing van de Engelse scheidsrechter Anthony Taylor. Een doelpunt van Xavi Simons in de 69e minuut werd afgekeurd wegens vermeend hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries, wat tot grote verontwaardiging heeft geleid in heel Europa.

“Deze goal zou op geen enkele manier afgekeurd mogen worden,” stelt Wayne Rooney, oud-international van Engeland, in een reactie bij de BBC. Zijn collega-analist Alan Shearer vult aan: “Dumfries beïnvloedt hem helemaal niet, de Franse verdediger blokt hem zelfs meer.”

Ook in andere Europese landen klinkt kritiek. De Spaanse ex-international Cesc Fàbregas uit zijn twijfels over de VAR: “We moeten onze vraagtekens bij de scheidsrechter en de VAR zetten.” Zelfs in Frankrijk, waar bondscoach Didier Deschamps de beslissing steunt, klinken kritische geluiden. Oud-scheidsrechter Stéphane Lannoy is duidelijk: “Het doelpunt had goedgekeurd moeten worden.”

Naast de beslissing zelf, zorgt ook de lange duur van drie minuten voor ergernis. The Sun verwoordt het scherp: “Het getreuzel zoog al het leven uit de wedstrijd.”

De controverse overschaduwt een spannende 0-0 tussen twee topfavorieten voor de Europese titel. L’Équipe concludeert: “Frankrijk had zomaar lelijk verrast kunnen worden.”