Oranje Europees kampioen? ‘Alles lijkt op Portugal in 2016’

Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het EK 2024, waar het Roemenië zal treffen. Voetbalanalist Bram van Polen ziet opvallende parallellen met het succesvolle Portugese team van 2016, wat de hoop op een mogelijk kampioenschap doet opleven.

Na een moeizame groepsfase lijkt het lot Nederland gunstig gezind. “Dit is de meest gunstige loting,” aldus Van Polen bij ESPN. “De weg naar de finale ligt open.” De potentiële tegenstanders in latere rondes, waaronder Engeland en Italië, hebben tot nu toe niet weten te imponeren.

De Engelse ploeg, een mogelijke tegenstander in een latere fase, kampt met vormproblemen. De afwezigheid van sterspeler Phil Foden, die tijdelijk het team heeft verlaten voor de geboorte van zijn derde kind, zou een aderlating kunnen zijn. Bondscoach Southgate staat onder druk vanwege zijn conservatieve wissels en het passeren van talenten als Cole Palmer.

Italië en Zwitserland: onverwachte kanshebbers?

Hoewel Italië doorgaat naar de volgende ronde, heeft het team nog niet overtuigd. Zwitserland daarentegen verraste met een sterke prestatie tegen Duitsland, wat hen tot een onverwachte favoriet maakt in hun deel van het schema.

Met een gunstige loting en zwakke prestaties van traditionele topteams, lijken de kansen voor Nederland op EK-succes te groeien. De achtste finale tegen Roemenië wordt gezien als een cruciale stap richting een mogelijk kampioenschap.