Nederlandse baanwielrenners veroveren olympisch goud met wereldrecord

De Nederlandse baanwielrenners hebben dinsdag in Parijs hun olympische titel op het onderdeel teamsprint met verve verdedigd. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland schreven geschiedenis door in de finale tegen Groot-Brittannië een nieuw wereldrecord te vestigen.

Historische prestatie

Voor het eerst in de geschiedenis dook een team onder de magische grens van 41 seconden. Het Nederlandse trio klokte een sensationele tijd van 40,949 seconden, waarmee ze hun eigen wereldrecord van 41,191 seconden verpulverden. Dit oude record hadden ze eerder op de dag al gevestigd in de eerste ronde van de competitie.

Dominante overwinning

In de finale toonden de Nederlanders hun absolute superioriteit. Groot-Brittannië, dat genoegen moest nemen met zilver, was maar liefst acht tiende van een seconde langzamer. Deze prestatie bevestigt de status van Nederland als de onbetwiste nummer één in deze discipline.

Verwachtingen waargemaakt

Als regerend olympisch kampioen en vijfvoudig wereldkampioen gingen Van den Berg, Lavreysen en Hoogland als torenhoge favorieten van start in de Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines. Ze maakten de hooggespannen verwachtingen meer dan waar met hun ongekende prestatie.

Lavreysen’s gouden missie

Voor de 27-jarige Harrie Lavreysen betekent deze overwinning de eerste stap in zijn ambitieuze missie om drie gouden medailles te veroveren in Parijs. Na zijn dubbele succes in Tokio 2021, waar hij goud won op de teamsprint en de individuele sprint, mikt hij nu ook op de hoogste eer in het keirinonderdeel.

Technische perfectie

De Nederlandse equipe toonde hun technische superioriteit in alle fasen van de competitie. Startrijder Van den Berg zette de toon met de snelste openingsronde van het toernooi, gevolgd door Lavreysen die de topsnelheid bereikte. Hoogland maakte het karwei feilloos af, wat resulteerde in de historische sub-41 secondentijd.

Deze olympische triomf onderstreept de continue dominantie van de Nederlandse baanwielrenners op het wereldtoneel en belooft veel voor de rest van de Olympische Spelen in Parijs.