Onlineplatform Rumag failliet verklaard: Gaat het nog verder?

Het online platform Rumag is failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Dit werd bevestigd door Ralph de Vries, de directeur van eigenaar Just Another Media Company, aan de NOS. Meer details kon hij nog niet geven.

Rumag begon in 2014 en was naast een website vooral actief op sociale media. Het platform was bekend vanwege het gebruik van puntjes tussen woorden in plaats van spaties. Ze verdienden geld door het verkopen van kleding, mokken en andere spullen, en door samenwerkingen met bedrijven.

Tijdens de coronacrisis kwam Rumag negatief in het nieuws. Ze verkochten toen ‘coronakleren’ voor het Rode Kruis, maar het tv-programma Zondag met Lubach beweerde dat niet alle opbrengsten naar het goede doel gingen, zoals beloofd. Ook werd Rumag beschuldigd van plagiaat. Na deze beschuldigingen vertrok de toenmalige topman.

Het is nog onduidelijk wat precies het einde van Rumag heeft veroorzaakt. In hun laatste jaarverslag van 2021 stond dat ze diep in de rode cijfers zaten en een flink negatief eigen vermogen hadden. Zonder extra geld van de eigenaren kon het bedrijf niet blijven bestaan.

Wat gebeurt er nu?

Er is ruzie ontstaan over de verkoop van Rumag, volgens een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De financiële problemen van het platform zouden erger zijn dan eerder aangegeven. Ondanks het faillissement waren de website, socialemedia-accounts en webshop van Rumag vandaag nog steeds actief.

Advocaat Sylvain Caris, de curator die is aangesteld na het faillissement, laat weten dat er wordt gekeken naar een mogelijke doorstart van Rumag. Details over waarom het platform failliet is gegaan kan hij nog niet geven, maar er zijn al wel enkele partijen geïnteresseerd in een doorstart.

Het is dus nog even afwachten wat er precies gaat gebeuren, maar er is een kans dat Rumag een nieuw leven krijgt.