Waarom ‘All Eyes on Rafah’ miljoenen mensen mereikt: Het verhaal achter het virale AI-beeld

Een indrukwekkend beeld van een vallei vol tentenkampen met de tekst “All Eyes on Rafah” is in korte tijd bijna 40 miljoen keer gedeeld op Instagram. Dit AI-gegenereerde beeld blijft maar viraal gaan.

De zin “All Eyes on Rafah” is niet nieuw. Je ziet het vaak op protestborden en op social media, vooral bij foto’s van de situatie in Rafah, een stad in de Gazastrook. Maar dit specifieke beeld lijkt iets anders te doen. Het valt op en wordt massaal gedeeld.

Communicatiestrateeg Rutger Tiesma zegt: “Ik heb nog nooit gezien dat iets zo snel gedeeld wordt. Mensen voelen misschien onmacht of groepsdruk. Belangrijk om te weten is dat sommige mensen het beeld overal zien en anderen helemaal niet.”

Controversieel beeld

Chaa My, een fotograaf uit Maleisië, maakte het beeld met AI na een dodelijke aanval op een tentenkamp in Rafah afgelopen zondag. Hij had niet verwacht dat het beeld zoveel mensen zou bereiken.

“Niet iedereen is blij met dit beeld,” schreef Chaa My kort nadat zijn ontwerp viral ging. “Kijk niet neer op Rafah. Deel het zodat ze bang worden.”

Strijdkreet

“All Eyes on Rafah” is een oproep om aandacht te geven aan de gebeurtenissen in Rafah. Deze slogan werd populair nadat Rik Peeperkorn van de Wereldgezondheidsorganisatie in februari dit jaar zei: “All eyes are on Rafah.” Hij sprak deze woorden na een oproep van de Israëlische premier Netanyahu voor een evacuatieplan in Rafah.

Deze woorden werden sindsdien vaak herhaald door verschillende organisaties en bij demonstraties wereldwijd, ook in Nederland.

Niets gevaarlijks of controversieels

Matt Navarra, een socialmedia-expert, vertelde NBC News dat dit beeld laat zien hoe activisten AI gebruiken zonder de regels van een platform te overtreden. “Het omzeilt mogelijk een deel van de geautomatiseerde moderatie. Er staat niets gevaarlijks of controversieels in,” zegt Navarra. “Het is interessant om te zien hoe dit doorbreekt.”

Na maanden van conflict en nu de Israëlische aanvallen op tentenkampen in Rafah tientallen doden hebben veroorzaakt, wordt de roep om actie in Gaza luider.

Maar volgens de Amerikaanse president Biden is de zogenoemde ‘rode lijn’ nog niet overschreden. De VS is een belangrijke bondgenoot van Israël en steunt het land met wapens.

Of dit beeld offline impact zal hebben, bijvoorbeeld in de politiek, is nog afwachten, zegt Tiesma. “Je ziet het overal, maar wat nu?”